Skriva en bok?

Då har du kommit rätt! Vi på Nakna Boken hjälper dig så boken blir litterärt högkvalitativ, intressant att läsa, och får uppmärksamhet på rätt ställen.

Läs mer

Dito sämst i test

kindle_discNär jag började läsa e-böcker, på Kindle i iPad, så lärde jag mig snabbt att de fanns andra fördelar förutom att inte behöva släpa på en tung bok och att alltid ha med mig boken även om det inte var planerat med en lässtund när bussen var försenad. När jag hittade ett ord jag var lite osäker på, och på den tiden hade Kindle bara böcker på engelska, så höll jag fingret på ordet och vips, så fanns en beskrivning av ordet där, ofta från en välkänd encyklopedi. Jag lärde mig också att jag kunde markera en mening som var viktig och även göra egna noteringar ”i marginalen” för mina egna tankar. Praktiskt var också att kunna söka vissa ord i boken och att enkelt kunna se alla noteringar jag gjort. På vissa håll gick det också att dela med mig av mina markeringar och noteringar och även se vad mina vänner gjort för noteringar.

När jag läser mina svenska böcker i Bokons läsprogram på mobilen är behovet av förklaring inte riktigt lika stort, men i helgen försökte jag trycka på ett ord som jag inte var helt hundra på. Ordet färgas och upp kommer alternativen ”Markera”. Tror först att jag missat något och trycker igen. Trycker länge. Nej, det enda jag tycks kunna göra är att färgmarkera ordet. Jag kan visserligen både söka efter ett specifikt ord i hela bokens text och även hoppa till de markeringar jag gjort, men vad ordet betyder, nej det får jag aldrig veta med Bokons hjälp.

Hur är Kindle idag då på mobilen? Jo kan markera, kommentera och får en automatisk förklaring baserad på Oxford Dictionary of English. Jag bugar och tackar. Sedan kan man söka på ordet i Wikipedia och på webben (läs Google). Ingen delning dock. Däremot en funktion där du kan dela hur långt du kommit i din bok. Förstår inte riktigt varför jag ska uppdatera mina vänner med världsnyheten att jag nu är på sidan 127 i min bok. Det hela ser mer ut som reklam då länken som skickas med går till Kindles hemsida. Men kanske är tanken att man också ska lämna en kommentar vad man tyckt om dessa senaste 12 sidorna.

Play Böcker. Får upp ordbok med uttal och förklaring. Kan markera, t.o.m. i olika färger. Lägga till anteckningar, också det i olika färger, fungerar också. Sedan finns en översättning till svenska, eller vilket annat språk man vill, i menyn längst upp till höger. Snyggt jobbat, gissar att det är Google translate som är bakom. Går också, naturligtvis, att googla ordet på webben. För er som inte har riktigt full koll: Ja, Play Böcker kommer från Google.

Hur står sig de andra svenska bokläsarprogrammen? Har alla tappat den kanske mest användbara digitala möjligheten? Aldiko: Här är det fullt med alternativ. Markera, kommentera, sök, ordbok och dela. Ordboken visserligen bara ett sök på Google, men är väl ganska ok då de flesta sök idag ändå görs där. Dela fungerar väldigt bra, det gå att dela i alla digitala och sociala medier, det är bara att välja. Bra jobbat!

Dito: trycker febrilt på ordet jag inte förstår. Inget händer. Inte ens en markering. Och inte kan jag söka varken på ord eller något annat. Finns i princip ingenting. Sämsta hitintills. Till sista Bokon igen. Allt är ju som bekant relativt, så jämfört med Dito är Bokon faktiskt lite bättre. Markera går ju. Dessutom sätta bokmärken och söka på dessa, samt söka på valfritt ord. Men som sagt, ingen ordbok eller något annat för att hjälpa mig om jag fastnar på något ord eller händelse som jag vill veta mer om.

Jag förstår inte varför de svenska läsprogrammen ska vara sämre. Om vi nu vill stötta e-boksläsningen så måste fördelarna med e-böckerna utnyttjas och kommuniceras maximalt. Vad är det som en e-bok kan ge dig som inte pappersboken har? Tänk så ni som utvecklar eller specar läsprogrammen, så kommer e-boken mer till sin rätt. För vad är en bok? Är det inte hela paketet i läsupplevelsen…..

 

Ps. Nästa blogg kommer att handla om resterande delen av läsupplevelsen: Att beställa och ladda ner en bok.

 

Pps. Precis läst ut SvD februari-e-bok: Simma hem av Deborah Levy. Inte lika bra som januaris Ensam i Berlin, men klart läsvärd. Gillar verkligen SvDs initiativ!